Att gå ner i vikt är svårt, men att sedan behålla den nya vikten kan vara ännu svårare. För att hålla vikten och inte gå upp alla kilon du tappat är det viktigt att du långsiktigt förändrar dina matvanor till det bättre och inför någon form av motion i din dagliga rutin. När du går på en diet, äter du vanligtvis mindre mat och motionera mer. Eftersom detta inte är ditt naturliga sätt att leva, så är risken stor att du så fort du har nått ditt mål kommer att återgå till att motionera för lite och äta som du gjorde innan. Framförallt om du inte gillade den maten som ingick i dieten.
Hemligheten med att lyckas hålla vikten är att undvika att göra allt för drastiska förändringar, eftersom det är svårt att hålla fast vid dessa under en längre tid. Inför istället små förändringar gradvis så att du vänjer dig vid dem tills de blir en naturlig del av din livsstil.
Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla vikten:
- Motion är väldigt viktigt. Försök att få minst 30 minuters motion de flesta dagarna i veckan och styrketräna ett par gånger i veckan.
- Väg dig en gång i veckan. Låt inte ett par extra kilo smyga sig på utan att du märker det. För att få mest tillförlitligt mått, väg dig på samma dag och vid samma tid varje vecka.
- Planera dina måltider i förväg. För att få bättre kontroll över hur många kalorier du får i dig kan du planera dina måltider en vecka i förväg.
- Prova ny mat, så att du inte tröttnar på din nya hälsosamma diet. Att prova nya recept kan hjälpa dig att inte falla för frestelsen att äta den hälsosamma och feta maten som gjorde att du gick upp i vikt från början.
- Räkna kalorier. Att skriva ner allt du äter är ett bra sätt att bli medveten om var alla kalorier du får i dig kommer ifrån.
- Hoppa aldrig över måltider. Att hoppa över måltider kan sänka din ämnesomsättning och öka risken att äta för mycket senare under dagen.
- Påminn dig själv om alla fördelarna med en hälsosam livsstil. Att äta bra och vara aktiv håller dig frisk genom hela livet. Det minskar risken för allvarliga hälsoproblem och sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes, stroke och cancer.