Tio fördelar med regelbunden motion

Kategorier Träning

Motion har många positiva effekter på hälsan, både fysiska och psykiska. Här är tio fördelar med regelbunden fysisk aktivitet.

1. Viktkontroll. Motion förebygger övervikt och kan hjälpa dig att gå ner i vikt. När du tränar förbränner du kalorier, och ju hårdare du tränar desto fler kalorier förbränner du. Träning ökar också muskelmassan, vilket ökar ämnesomsättningen och antalet kalorier du förbränner under dagen. Om du inte har tid att träna varje dag så kan du ändå få positiva effekter av att vara mer aktiv i vardagen, till exempel genom att alltid ta trapporna istället för hissen.

2. Minskad risk för hjärtsjukdomar. Hjärtsjukdomar är en vanlig dödsorsak och något många oroar sig för. Varje träningspass som höjer din puls kommer att stärka ditt hjärta och förbättra blodcirkulationen. Regelbunden träning ökar dessutom det goda kolesterolet, minskar det dåliga kolesterolet, sänker blodtrycket och får hjärtat att fungera mer effektivt. Allt detta bidrar till en minskad risk för stroke och hjärtsjukdomar.

3. Bättre humör. Regelbunden motion är en framgångsrik metod att bekämpa depression. Fysisk aktivitet ökar produktionen av serotonin som gör att du känner dig gladare och mer avslappnad. Vid hård träning frisätts även endorfiner som kan lindra smärta, oro och stress. Regelbunden motion bidrar också till att du känner dig mer nöjd med ditt utseende, vilket ökar självförtroendet och får dig att må bättre.

4. Mer energi. Fysisk aktivitet ökar din muskelstyrka och uthållighet. Dessutom bidrar motion till att hjärtat och lungorna mer effektivt kan leverera syre och näring till kroppens vävnader. Detta gör att du känner dig piggare och får mer energi till dina dagliga sysslor hemma och på jobbet.

5. Starkare immunförsvar. I dagens samhälle är det många som är stressade. Stress leder till sämre immunförsvar och gör att du blir sjuk oftare. Motion kan förebygga detta genom att förbättra blodcirkulationen så att kroppen får tillgång till mer syre, vilket stärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner. Tänk dock på att vila och låta kroppen återhämta sig mellan träningspassen. Överträning kan ge motsatt effekt, och försämra immunförsvaret.

6. Bättre sexliv. När du motionerar regelbundet får du mer energi och blir mer nöjd med ditt utseende, vilket kan ha en positiv effekt på ditt sexliv. Dessutom har män som regelbundet motionerar mindre risk att drabbas av potensproblem än män som aldrig tränar.

7. Förbättrad mental förmåga. Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra minnet och koncentrationsförmågan. Motion förbättrar blodcirkulationen så att hjärnan får bättre tillgång till syre. Dessutom påverkar motion en mängd olika signalsubstanser i hjärnan som har stor betydelse för din mentala förmåga. Med mer motion kommer du få lättare att komma ihåg saker, kunna koncentrera dig bättre och bli mer kreativ.

8. Bättre sömn. Om du har sömnproblem kan motion hjälpa dig att somna, att sova längre och att sova djupare. Regelbunden motion får dig också att känna dig piggare och mer alert under dagen. Tänk dock på att motion för nära sänggåendet kan göra det svårt att somna. Du bör inte träna senare än två timmar innan du går och lägger dig.

9. Minskad skaderisk. Träning stärker ben och muskler, vilket minskar risken för skador. Starkare ben minskar risken för frakturer och starkare muskler minskar risken för stukning och sträckning. Stretching och rörelseövningar ökar rörligheten i musklerna och kan minska risken ytterligare för muskelbristningar och skador på senor.

10. Att träna är roligt. Det ger dig en chans att varva ner och delta i aktiviteter som du tycker är kul. Att träna är också en bra social aktivitet som ger dig ett tillfälle att umgås med familj och vänner. Försök hitta en form av motion som du tycker om att göra: ta danslektioner, gå med i ett fotbollslag eller ta promenader i naturen. Om du blir uttråkad, prova något nytt!

Relaterade artiklar

  1. Bränn mer fett när du tränar
  2. Fördelar och nackdelar med Atkinsdieten
  3. Att hålla vikten efter viktnedgång
  4. Vardagsmotion
  5. Risker med övervikt och fetma