Svältdieter fungerar inte

Kategorier Dieter

Det finns många dieter som lovar snabb viktminskning på kort tid. Men för att gå ner i vikt snabbt tvingar dessa dieter dig i princip att svälta dig själv. Men varför fungerar de inte? Om att äta mycket är orsaken till att man går upp i vikt, borde man då inte gå ner i vikt av att inte äta? Här är några anledningar till varför svältdieter inte fungerar och är ohälsosamma.

Lite energi

För att en lågkaloridiet ska kunna leda till en stor viktminskning på kort tid måste du kraftigt minska ditt kaloriintag. Ibland till så lite som 500 kalorier per dag. Anledningen till att detta är ohälsosamt är att det då blir i stort sett omöjligt att få i sig tillräckligt av alla de näringsämnen som kroppen behöver för att fungera.

Hjärnan kan bara använda glukos (kolhydrater) som energi och den behöver cirka 400 kalorier per dag. På en svältdiet kommer hjärnan att behöva konkurrera med kroppen om den lilla mängd energi som finns tillgängligt. Resultatet blir att både din fysiska och mental prestationsförmåga blir lidande. Detta kan göra det svårt att orka med dagliga aktiviteter och påverka till exempel dina studier eller arbete väldigt negativt. Med ett dagligt kaloriintag på 500 kalorier kommer du inte heller att ha tillräckligt med energi för att motionera eller utföra några andra fysiska aktiviteter.

Tillfällig viktminskning

Anledningen till att svältdieter leder till minskad vikt är salt. Eftersom man äter väldigt lite mat under en lågkaloridiet, kommer också saltintaget att minska kraftigt. Salt behövs för att kroppen ska kunna behålla vatten. När du får för lite salt, kommer kroppen att göra sig av med mer vatten än normalt, vilket leder till att du går ner i vikt. Men eftersom den förlorade vikten till största delen består av vatten, kommer vikten tillbaka så fort du börjar äta normalt igen.

Svältdieter är inte ett effektivt sätt att bli av med fett. Om du får i dig väldigt lite kalorier (mindre än 1200 per dag) kommer ämnesomsättningen att minska. Kroppen går in i ett så kallat svältläge för spara energi eftersom den tror att det inte kommer att finnas så mycket mat på ett tag. Detta var en fördel som hjälpte våra jägar/samlar-förfäder att överleva när tillgången på mat var begränsad. Vad det innebär för dig, är att du kommer bränna mindre kalorier. Trots kraftigt minskat kaloriintag kommer du inte att gå ner så mycket i vikt som du hade hoppats på.

Hur kan man förhindra att ämnesomsättningen minskar?

  • Minska inte ditt kaloriintaget för mycket. Räkna ut ditt kaloribehov och ha som mål att skapa ett kaloriunderskott på 500 kalorier per dag.
  • Se till så att kaloriunderskottet till största del beror på ökad fysisk aktivitet. Det är möjligt att gå ner i vikt bara genom att äta mindre, men det är ingen bra idé. Motion har dessutom många andra positiva effekter på kroppen, som gör att du känner dig friskare, starkare och snabbare.
  • Begränsa inte kaloriintaget varje dag. Om du har som mål att ha ett kaloriunderskott på 3500 kalorier per vecka (vilket motsvarar ungefär ett halvt kilo fett) så kan du dela upp det på 6 dagar, och sedan äta normalt den sjunde.

Sammanfattning

Att gå ner i vikt genom att svälta sig själv fungerar inte. Det kan snabbt leda till några kilos viktminskning i början, men så fort du återgår till att äta normalt kommer vikten tillbaka inom några dagar. Den bästa sättet att gå ner i vikt är genom en måttlig minskning på kaloriintaget tillsammans med motion. Det leder till en hälsosam och varaktig viktminskning.

Relaterade artiklar

  1. Fördelar och nackdelar med Atkinsdieten
  2. Vad är GI-Metoden?
  3. Må bättre med Raw food-dieten
  4. Bättre hälsa med stenålderskost