Tio missuppfattningar om viktminskning

Kategorier Viktminskning

Att hoppa över måltider gör att man går ner i vikt snabbt.
Studier har visat att människor som hoppar över frukosten tenderar att väga mer än människor som inte gör det. Att hoppa över måltider ökar risken att du äter för mycket senare på dagen. För personer som har diabetes är det dessutom viktigt att äta regelbundet under hela dagen för att hålla blodsockernivån stabil.

Lågfettsprodukter och fettfria produkter innehåller mindre kalorier.
Livsmedel med mindre fett innehåller ofta mindre kalorier än livsmedel med mer fett. Men när det gäller behandlade och förädlade produkter som är lågfett eller fettfria varianter av andra livsmedel är detta inte alltid sant. För att förbättra smaken och konsistensen innehåller dessa ofta tillsatt socker, mjöl eller förtjockningsmedel som ökar kalorimängden. Läs därför alltid ettiketen för att se hur många kalorier produkten innehåller.

Att äta efter en viss tidpunkt på kvällen orsakar viktuppgång.
Det är vad och hur mycket du äter, samt hur mycket motion du får under hela dagen som avgör om du går upp, ner, eller behåller din vikt. Det spelar ingen roll när du äter. Oavsett vilken tid på dygnet du äter, kommer din kropp lagra ett överskott av kalorier som fett.

Allt fett är ohälsosamt.
Att äta fel sorts fett kan ha negativa effekter på din hälsa, men rätt typ av fett kan hjälpa dig gå ner i vikt. Mättat fett som finns i till exempel fett kött, fet mjölk, choklad och grädde är dåligt eftersom det höjer kolesterolet och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Omättat fett är däremot hälsosamt så länge du inte äter för mycket av det. Omättat fett finns i till exempel olivolja, kyckling, avokado, sesamfrö, linfrö och valnötter.

Man måste gå ner mycket i vikt för att det ska göra någon skillnad.
Ju närmare du kan komma till din idealvikt desto bättre, men även små skillnader i vikt kan ha positiva effekter på din hälsa. En viktminskning på 3-5 kg kan till exempel förbättra insulinresistens hos personer med typ 2-diabetes tillräckligt för att de ska kunna sluta med sin medicinering.

Snabbmat är alltid ohälsosamt och ska undvikas när du försöker gå ner i vikt.
Snabbmat kan inkluderas i din måltidsplan om du väljer rätt snabbmat. Välj vatten istället för läsk, undvik friterad mat och minska på fettrika tillbehör som majonnäs, bacon, ost samt pommes frites för att hålla nere kalorimängden.

Mjölkprodukter är fettrika och ohälsosamma.
Mjölk, youghurt och ost med lågt fettinnehåll har lika mycket näringsämnen som vanliga mjölkprodukter, men mindre kalorier. Mjölkprodukter innehåller många näringsämnen som kroppen behöver, till exempel protein för att bygga muskelmassa och kalcium som tillsammans med D-vitamin ger starkare skelett.

Att äta vegetariskt leder till att man går ner i vikt.
Vegetarisk kost kan vara en bra hjälp när du försöker gå ner i vikt. Forskning har visat att människor som äter vegetarisk kost i genomsnitt får i sig färre kalorier och mindre fett. De har ofta en lägre vikt i förhållande till sin längd jämfört med icke-vegetarianer. Men, precis som icke-vegetarianer kan vegetarianer göra val som bidrar till viktökning genom att välja mat med mycket kalorier och dåligt näringsvärde. Det är därför lika viktigt för vegetarianer att planera nogrannt för att vara säker på att kosten är balanserad och innehåller de näringsämnen som kroppen behöver.

Att äta mellan måltiderna orsakar övervikt.
Tvärtom så kan rätt sorts mellanmål hjälpa dig med din viktminskning. Ett hälsosamt mellanmål som till exempel frukt eller grönsaker ökar ämnesomsättningen och håller hungern borta så att risken att du äter för mycket ohälsosam och fet mat senare på dagen minskar.

Kolhydrater orsakar övervikt.
Det finns både bra och dåliga kolhydrater. Bra kolhydrater finns i bland annat frukt och grönsaker, och ska inte undvikas om du vill gå ner i vikt. Kroppen använder kolhydrater som bränsle och behövs när du till exempel tränar och bränner fett. Frukt och grönsaker innehåller dessutom mycket fibrer som gör att du känner dig mätt längre och hjälper till att reglera blodsockernivån.