Vardagsmotion

Kategorier Träning

Fysisk aktivitet har en rad positiva effekter på hälsan, bland annat minskad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, stroke och typ 2-diabetes. Dessutom bidrar det till ökad rörlighet, viktminskning, bättre självförtroende och välmående. Men för många av oss är det inte alltid så lätt att hinna med att motionera varje dag.

För att få positiva effekter på hälsan måste den fysiska aktiviteten innebära att pulsen höjs över det normala, till exempel genom en snabb promenad eller cykling. Här kommer några förslag på hur du kan få mer motion i vardagen.

Börja promenera
Snabba promenader är ett av de enklaste sätten att få lite vardagsmotion. Gå exempelvis en runda runt kvarteret vid lunchrasten, ta hunden på en promenad eller gå med barnen till skolan. Ett bra mål är att försöka gå ungefär 10000 steg per dag. För att få bättre koll på hur många steg du går kan du använda en stegräknare.

Ta trappan
Du skulle bli förvånad över hur många trappor man kan ta under en vanlig dag. Att börja använda dem i stället för att ta hissen kan hjälpa dig att bränna mer kalorier och stärka benens muskler.

Byt ut soffan mot en motionscykel
Istället för att gå till gymmet kan du placera en motionscykel framför TV:n. Att cykla medan du tittar på ditt favoritprogram är ett enkelt sätt att få 20-30 minuters motion. Om du hellre vill springa, fungerar det lika bra med ett löpband.

Parkera en bit bort
När du tar bilen någonstans, lämna den längre bort än vanligt och gå resten av vägen. Om du till exempel ska handla, välj parkeringsplatsen längst bort ifrån affären. Då kommer du också dra nytta av att bära varorna när du går tillbaka till bilen.

Lek med barnen
Spela fotboll, cykla eller hoppa studsmatta. Att vara aktiv tillsammans med dina barn bidrar till att hålla hela familjen i bra form.

Dansa
Att dansa, oavsett om det är på någon kurs eller ensam hemma, är roligt och en bra form av vardagsmotion. Om du gör något som du tycker är roligt är det mycket lättare att hålla motivationen uppe och fortsätta. Att dansa i 15 minuter i medelintensivt tempo förbränner cirka 100 kalorier.

Relaterade artiklar

  1. Tio fördelar med regelbunden motion
  2. Går det att undvika träningsvärk?
  3. Bränn mer fett när du tränar