Vad är GI-Metoden?

Kategorier Dieter

Kolhydrater och Glykemiskt Index

När du äter mat som innehåller kolhydrater (t.ex bröd, pasta och potatis) omvandlas dessa till glukos i kroppen, vilket leder till att glukoshalten i blodet ökar. Det finns olika typer av kolhydrater, som ökar halten olika mycket. Vissa ger en snabb ökning medan andra ger en långsammare. Glykemiskt Index (GI) är ett mått på hur mycket olika matvaror höjer blodsockret. Mat som ger en snabb höjning av blodsockret har ett högt glykemiskt index, medan mat som ger en långsam höjning har ett lågt glykemiskt index. Om blodsockret hålls på en jämn nivå ökar känsligheten för insulin. Övervikt kan leda till låg insulinkänslighet, vilket kan öka risken att drabbas av diabetes och i vissa fall även orsaka hjärtproblem.

GI-dieten

Att gå ner i vikt med GI-metoden innebär att man äter mat med lågt GI-värde, d.v.s. mat som håller blodsockret på en stabil nivå. Det är alltså inte mängden kolhydrater som är viktig, utan fokus ligger på att äta rätt sorts kolhydrater. Samtidigt måste man även ta med saker som antalet kalorier i beräkningarna. Det är även viktigt att maten innehåller alla de näringsämnen som kroppen behöver. Målet är en hälsosam, långsam och hållbar viktnedgång.

Det finns flera fördelar med denna dieten. En jämn blodsockernivå leder till att du känner dig mätt längre och att suget efter t.ex socker minskar, vilket gör det lättare att gå ner i vikt. En jämn blodsockernivå gör även att du känner dig piggare och friskare. En annan fördel är att mat med lågt GI-värde ofta innehåller mycket fibrer. Dieten kan också minska risken för personer med övervikt och diabetes att drabbas av hjärt-kärlsjukdommar. En nackdel är att det kan vara svårt att komma igång och lära sig alla tabeller med olika matvaror och deras GI-värde.

GI-värdet på några matvaror

Ett lågt glykemiskt index innebär inte nödvändigvis att maten är hälsosam. Man måste även ta med andra saker i beräkningarna, som t.ex kaloriantal. Som referens brukar man använda vitt bröd, som man har gett värdet 100. Ett GI-värde under 70 brukar räknas som lågt, ett värde mellan 70 och 90 är medel och ett värde på över 90 är högt. Här är några exempel på matvaror som har lågt och högt GI-värde:

Mat med lågt GI-värde: Grovt rågbröd, pasta/spaghetti, äpple, plommon, gröna grönsaker, mjölk, sojabönor, linfrö, bär, nötter

Mat med högt GI-värde: Vitt bröd, knäckebröd, snabbmakaroner, potatismos, läsk, frukostflingor, banan, vindruvor, chips, kakor, godis

Relaterade artiklar

  1. Fördelar och nackdelar med Atkinsdieten
  2. Räkna ut ditt BMI
  3. Må bättre med Raw food-dieten
  4. Bättre hälsa med stenålderskost
  5. Svältdieter fungerar inte