Tomater – Näringsvärde och Hälsofördelar

Kategorier Hälsa

Kalorier och Näring

Tomater är en utmärkt källa för kalium och flera viktiga vitaminer. En medelstor tomat (123g) innehåller bland annat:

 • Energi: 22 kalorier
 • Fett: 0g
 • Kolhydrater: 5g (2% av RDI)
 • Fibrer: 1g (6% av RDI)
 • Vitamin C: 15,6mg (26% av RDI)
 • Vitamin A: 1025 IU (20% av RDI)
 • Vitamin K: 9,7 mcg (12% av RDI)
 • Kalium: 292 mg (8% av RDI)

Tomaters hälsofördelar

Tomater kan ha flera positiva effekter på hälsan:

Cancer. Tomater innehåller lykopen som är en kraftfull antioxidant och är också det ämnet som ger tomaten dess röda färg. Lykopen har visat sig skydda mot en rad olika typer av cancer, bland annat lung-, livmoder-, prostata-, bröst-, och bukspottkörtel-cancer. För att få ut mest nytta av tomaternas cancerskyddande effekt, välj organiskt odlade tomater. Dessutom bör du äta tomater tillsammans med fettrik mat, till exempel nötter eller avokado, eftersom lykopen är fettlösligt (det absorberas av kroppen genom att lösas upp i fett).

Hjärtsjukdom. Tomater kan förhindra hjärt-kärlsjukdom av flera anledningar. För det första så har tomater ett högt innehåll av kalium. En kost rik på kalium har visat sig sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Tomater innehåller även B6-vitamin och folsyra som båda hjälper till att minska nivåerna av homocystein i blodet. Höga nivåer av homocystein är skadligt för blodkärlens väggar och ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Dessutom bidrar tomaters innehåll av niacin till att sänka kolesterolet.

Diabetes. Tomater innehåller mycket krom, ett mineral som har visat sig hålla blodsockernivån stabil hos patienter med diabetes. Dessutom kan tomater på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter bidra till att förebygga vanliga följdsjukdomar av diabetes, till exempel hjärt-kärlsjukdom.

Starkare ben. Tomater har ett högt innehåll av kalium som motverkar benskörhet. Kalium motverkar den ökade utsöndringen av kalcium som orsakas av en kost med högt innehåll av salt kost som är vanlig i västvärlden. Detta förhindrar att benen förlorar sin styrka eftersom kalcium är en av de viktigaste byggstenarna för kroppens ben.

Hud, hår och syn. Tomater innehåller mycket a-vitamin som har stor betydelse för synen. Brist på a-vitamin kan leda till bland annat nattblindhet, ögonkatarr och överkänslighet mot ljus. A-vitamin är också viktigt för huden och håret och kan motverka bland annat torr hud och sprött hår.

Relaterade artiklar

 1. Bananer: Kalorier, näringsvärde och hälsonytta
 2. Må bättre med Raw food-dieten
 3. Kalorier i grönsaker
 4. Tio missuppfattningar om viktminskning
 5. 25 effektiva bantningstips