Må bättre med Raw food-dieten

Kategorier Dieter

Raw food-dieten går ut på att äta rå, obehandlad mat. Tanken är att otillagad mat ska vara mer hälsosam för kroppen eftersom upphettning förstör enzymer och näringsämnen som finns naturligt i maten. Enligt raw food-anhängare hjälper enzymerna i maten kroppen med matsmältningen och att absorbera näringsämnen. Att tillaga maten på hög värme förstör dessa och kan på lång sikt leda till näringsbrist, för tidigt åldrande och viktökning.

Man kan följa raw food-dieten på olika sätt, men de flesta personer som följer den är veganer. Några exempel på vanliga råvaror är groddar, bönor, torkad frukt och nötter. Vissa äter även råa animaliska produkter såsom mjölk och fisk. Andra inkluderar en viss del upphettad mat för variation eller av bekvämlighetsskäl.

Vid tillagning av raw food-kost ska maten upphettas så lite som möjligt. Temperaturen bör aldrig överstiga 40-47 grader. Några vanliga sätt att tillaga maten är genom ångkokning, blötläggning och fermentering. En annan vanlig metod är att göra juicer. Utrustning som kan behövas är mixer, matberedare, juicemaskin, termometer, behållare för blötläggning och dehydrator. En dehydrator används för att värma upp maten på låg temperatur. Den fungerar genom att en fläkt blåser varm luft över maten som är utspridd på en bricka i dehydratorn. En dehydrator kan användas för att göra bland annat russin, soltorkade tomater och torkad frukt.

Raw food-recept kan du hitta på rawfoodrecept.com

Fördelar och nackdelar

Anhängare av raw food-dieten menar att den kan förbättra hälsan på flera sätt, bland annat genom ökad energi, viktminskning och lägre risk att drabbas av sjukdomar. Raw food-kosten innehåller mindre natrium, socker, mättat fett och transfetter. Kosten innehåller däremot mycket kalium, folat, fibrer, vitaminer och antioxidanter som är förknippade med en lägre risk att drabbas av cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Anhängare menar också att dieten kan bromsa åldrandet och minska inflammationer eftersom maten inte innehåller de skadliga ämnen som bildas vid upphettning.

Det finns dock några risker med raw food-dieten. Den kan till exempel leda till en brist på vissa mineraler och vitaminer, såsom järn, zink, vitamin B12 och omega-3 fettsyror. Vitamin B12 finns endast naturligt i animaliska produkter och en brist kan leda till blodbrist, så kallad anemi. Personer med diabetes bör vara försiktiga med raw food-dieten. Även personer som tidigare har haft ätstörningar eller är underviktiga bör undvika dieten.

Relaterade artiklar

  1. Bättre hälsa med stenålderskost
  2. Vad är GI-Metoden?
  3. Fördelar och nackdelar med Atkinsdieten
  4. Att hålla vikten efter viktnedgång
  5. Svältdieter fungerar inte