Fördelar och nackdelar med Atkinsdieten

Kategorier Dieter

Atkinsdieten har varit en av de mest populära dieterna de senaste åren. Det finns många som lyckats med sin viktnedgång med hjälp av Atkinsdieten och gärna rekommenderar den. Den är dock inte helt okontroversiell, många dietister och läkare har kritiserat den för att vara ohälsosam. Dieten går ut på att man tar bort kolhydrater från sin kost, till exempel bröd, potatis och pasta. Eftersom kroppen normal sett använder kolhydrater som energikälla är tanken att kroppen ska börja använda fett och protein istället när dessa tas bort från kosten. Här är en lista på fördelar och nackdelar med Atkinsdieten så att du själv kan avgöra om den passar dig.

Fördelar med Atkinsdieten

 • Eftersom du kan äta hur mycket du vill av den tillåtna maten behöver du aldrig gå hungrig.
 • Till skillnad från många andra dieter behöver du inte ta bort mat som du gillar från din kost, till exempel ost, kött, grädde och andra livsmedel med högt fettinnehåll.
 • På grund av sin stora popularitet är det lätt att hitta information om Atkinsdieten. Det finns en stor mängd böcker, webbplatser och bloggar som erbjuder gratis tips och råd.
 • Det finns studier som visar att lågkolhydratkost förbättrar triglyceridvärdet, stabiliserar blodsockret och ökar nivåerna av det goda kolesterolet (HDL). Lågkolhydratkost kan också förbättra insulinkänsligheten, minska blodtrycket och minska insulinnivåerna i blodet.
 • Eftersom en så stor mängd olika livsmedel är tillåtna är det lättare att variera sin kost. Detta gör det lättare att hålla sig till dieten och minskar risken att fuska och äta otillåten mat.
 • Att gå ner i vikt med hjälp av en lågkolhydratkost leder till en mindre förlust av muskelmassa jämfört med en lågfettdiet.
 • Vissa hävdar att en lågkolhydratkost är mer naturlig för kroppen eftersom vete, ris, med mera blev en del av vår kost för bara cirka 10.000 år sedan, och att vår kropp inte har anpassat sig för att hantera detta än.

Nackdelar med Atkinsdieten

 • Den låga nivån av kostfibrer i dieten kan leda till förstoppning och i vissa fall tarmsjukdomar.
 • Inledningsfasen (induktionen) kan vara svår att komma förbi, framförallt om din tidigare kost varit rik på kolhydrater och socker. Många som börjar Atkinsdieten slutar här för att de tror att det är så här hela dieten kommer att bli. Kroppen vänjer sig dock efter ett tag vid att förbränna fett istället för kolhydrater.
 • Vissa experter anser att den höga mängden av animaliskt fett som ingår i Atkinsdieten kan ha negativa effekter på kolesterolvärdet och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
 • Att kroppen använder fett istället för kolhydrater som energi kan leda till ökade nivåer av urinsyra och ketoner. Detta kan orsaka problem med njurarna, gikt och huvudvärk.

Relaterade artiklar

 1. Må bättre med Raw food-dieten
 2. Tio fördelar med regelbunden motion
 3. Vad är GI-Metoden?
 4. Bättre hälsa med stenålderskost
 5. Svältdieter fungerar inte