Bränn mer fett när du tränar

Kategorier Träning

Förutom att motion är viktigt för vår allmänna hälsa och välbefinnande, hjälper det oss också att hålla vikten och se bra ut. De flesta av oss vill bränna så mycket fett som möjligt när vi tränar. Om du har tränat ett tag men inte ser det resultatet som du hade hoppats på, finns det några saker du kan göra för att öka mängden fett du bränner när du tränar:

Motionera regelbundet. Det kan verka självklart att regelbunden motion hjälper dig att bränna mer fett. Men det handlar inte bara om antalet kalorier du bränner, utan också om hur kroppen anpassar sig när du tränar regelbundet. Många av de sätten som kroppen anpassar sig ökar din förmåga att bränna fett. Kroppen blir till exempel bättre på att ta upp och transportera syre, vilket leder till att cellerna bränner fett mer effektivt. Motion förbättrar också cirkulationen vilket gör att fettsyror kan röra sig mer effektivt genom blodet, så att kroppen lättare kan använda fett som bränsle.

Dela upp din konditionsträning på två pass, som utförs på olika tider på dygnet. Ämnesomsättningen ökar i ett antal timmar efter ett träningspass. Om du delar upp träningen på två tillfällen istället för ett kan du dra större nytta av detta.

Börja styrketräna. Ju mer muskelmassa du har, desto mer kalorier kommer din kropp att bränna både vid träning och vila. Det räcker inte att bara bli av med fett, du bör även bygga muskler. Om du redan styrketränar, öka vikten och antalet repetitioner allt eftersom du blir starkare. Om din rutin inte känns lika utmanande längre, gör träningen mer utmanande.

Variera din träningsrutin. Övningar blir lättare ju oftare du gör dem. Så småningom når du en punkt där en viss övning inte längre leder till att du tappar vikt lika snabbt som innan. Prova olika former av konditionsträning istället för att till exempel löpträna varje gång, och träna musklerna på olika sätt istället för att köra samma styrketräningsrutin varje gång.

Träna intervaller nästa gång du löptränar. Intervallträning innebär att man varierar hastigheten och springer snabbare i korta perioder. Jogga till exempel i normalt tempo i fem minuter och spring sedan snabbt i en minut. Repetera detta under cirka 30 minuter. Korta, intensiva intervaller hjälper din kropp att bränna mer fett.

Relaterade artiklar

  1. Hur mycket fett ska man äta?
  2. Vardagsmotion
  3. Tio fördelar med regelbunden motion
  4. Går det att undvika träningsvärk?