Bananer: Kalorier, näringsvärde och hälsonytta

Kategorier Hälsa

Kalorier och Näring

En medelstor banan (118g) innehåller:

 • Energi: 105 kalorier.
 • Fett: 0g.
 • Kolhydrater: 27g (9% av Rekommenderat Dagligt Intag)
 • Fibrer: 3g (12% av RDI)
 • Kalium: 422mg (12% av RDI)
 • Vitamin B6: 0,4mg (22% av RDI)
 • Vitamin C: 10,3mg (17% av RDI)

Bananer är bra för hälsan

Bananer kan skydda mot åderförkalkning och förebygga högt blodtryck. Bananer är en väldigt bra källa till kalium, en normal banan innehåller hela 422 mg. Kalium är ett mineral som är viktigt för att upprätthålla normalt blodtryck och hjärtfunktion. Att kalium har en positiv effekt på blodtrycket har visats i flera studier. I en studie i USA följde man 40.000 hälsoarbetare under fyra år för att ta reda på kostens inverkan på blodtrycket. Resultatet visade att de som åt en kost rik på kalium, fibrer och magnesium hade en lägre risk att drabbas av stroke.

Bananer är bra för blodet eftersom de är en av de bästa källorna till vitamin B6. Vitamin B6 hjälper kroppen att omvandla tryptofan till serotonin och att producera hemoglobin, en viktig del av blodet. Vitamin B6 bidrar också till att stärka immunförsvaret och skyddar mot infektioner. Det hjälper även till att omvandla kolhydrater till glukos och bidrar därför till att hålla blodsockret på en stabil nivå.

Bananer är bra för njurarna och ger starkare ben. Även här beror de positiva effekterna på det höga innehållet av kalium. Kalium reducerar utsöndringen av kalcium i urinen, vilket minskar risken att drabbas av njursten. Den minskade förlusten av kalcium leder också till lägre risk att drabbas av benskörhet.

Bananer är bra för magen och lindrar symptomen av magsår. De hjälper till att neutralisera magsyra som kan orsakas av vissa livsmedel (till exempel stark mat, kaffe och alkohol). Bananer hjälper också till att minska irritation i matsmältningssystemet eftersom de bildar en skyddande hinna runt magsäcken, vilket gör dem till ett naturligt sätt att främja hälsan i matsmältningssystemet. På grund av sin syraneutraliserande effekt är bananer också ett utmärkt sätt att lindra halsbränna.

Att äta bananer när du är i lös eller hård i magen kan också vara en bra idé. Vid diarré förlorar kroppen många viktiga elektrolyter, bland annat kalium som reglerar hjärtfunktionen och vätskebalansen. Att äta bananer är ett bra sätt att ersätta denna förlusten av kalium. Bananer innehåller dessutom fibrer som bidrar till att normalisera mag-tarmkanalens funktion, vilket förhindrar förstoppning.

Bananer innehåller tryptofan som kan förbättra humöret och har en lugnande effekt. Tryptofan är en av de tjugo aminosyror som är byggstenar i proteiner. Tryptofan är nödvändigt för att kroppen ska producera serotonin, som har en lugnande effekt på hjärnan. Det finns mat som innehåller mer tryptofan än bananer, men det är ändå en bra källa med ett innehåll på nästan 11 mg per banan. Kroppen kan inte själv bilda tryptofan, utan enda sättet att få i sig det är genom kosten.

Relaterade artiklar

 1. Tomater – Näringsvärde och Hälsofördelar
 2. Må bättre med Raw food-dieten
 3. Kalorier i frukt och bär
 4. Kalorier i drycker
 5. Kalorier i grönsaker