Ät frukost och gå ner i vikt

Kategorier Kost

Att hoppa över frukosten är en vanlig strategi för många som försöker att gå ner i vikt. Det är dock ingen framgångsrik strategi. Kroppen behöver energi flera gånger per dag och när du hoppar över en måltid är det vanligt att man känner sig så hungrig att man äter för mycket och gör dåliga val av mat senare. Här är tre andra anledningar till varför frukosten kan hjälpa dig nå ditt viktminskningsmål:

Frukosten får igång ämnesomsättningen. Om du hoppar över första målet på dagen minskar kroppen ämnesomsättningen för att spara energi. Att äta frukost kan hjälpa dig att gå ner i vikt, behålla vikten och minska risken för övervikt. Personer som äter frukost motionerar också oftare än de som hoppar över den.

Frukost minskar suget efter sötsaker. En hälsosam frukost med högt innehåll av fullkorn och protein ger dig mer energi, så att suget efter onyttiga mellanmål med mycket socker och kalorier minskar.

Fibrer gör dig mindre hungrig. Fullkornsbröd och färsk frukt är bra val av frukost eftersom de är rika på fibrer. Fibrer motverkar även uppsvälldhet så att din mage ser plattare ut.

Vad består en bra frukost av?

Vilken frukost som helst är bättre än ingen, men försök undvika livsmedel med mycket socker, salt, mättat fett och kalorier. Undvik till exempel frukostflingor med mycket socker, bakverk och bacon. Frukosten bör innehålla mycket protein och fullkorn så att du känner dig mätt fram till lunch. Bra protein kan du få i dig från kött med låg fetthalt, ägg, nötter eller mjölkprodukter. Bra källor till fibrer är grönsaker och fullkornprodukter.

En bra frukost behöver inte ta lång tid att förbereda. Prova till exempel ett hårdkokt ägg, rostat fullkornsbröd och fruktjuice. Ett annat enkelt förslag är en skål med fullkornsflingor med lättmjölk och bär. Om du verkligen har svårt för att äta frukost så prova att dela upp den i två mindre måltider. Ät till exempel ett hårdkokt ägg och ett mellanmål en timme senare bestående av någon frukt eller nötter.

Relaterade artiklar

  1. Hur snabbt kan man gå ner i vikt?
  2. Tio missuppfattningar om viktminskning
  3. 25 effektiva bantningstips
  4. Hur mycket ska man dricka per dag?
  5. Hur mycket fett ska man äta?